Werken met je handen én met je hoofd

Het verhaal van Age Jan, opgegroeid in het Friese IJlst, begint op het Bogerman College in Sneek. Hij vertelt over de overstap die hij in het derde jaar maakt naar de Bakkersvakschool in Leeuwarden. Bakker wil hij worden. En dat wordt hij. Hij volgt op het Friesland College een BBL-opleiding om de kneepjes van het vak te leren. Al vanaf zijn vijftiende werkt hij bij een bakkerij in Sneek. Nu werkt Age Jan met veel plezier bij Efko Beton in Uitwellingerga. Hoe komt een bakker in hart en nieren in de techniek terecht?

null

VAN FRIESLAND NAAR CURAÇAO EN WEER TERUG

In 2013 gooit Age Jan het roer om. Hij stopt bij de bakkerij en trekt de wijde wereld in. “Ik had genoeg van het bakkersvak en was toe aan iets anders.” vertelt hij. Hij vond zijn plek in de horeca op Curaçao, maar keert een paar jaar later terug naar Nederland. “Terug in Nederland trok de bakkerij niet meer, maar ik wilde wel met mijn handen werken.”

WERKEN IN DE TECHNIEK

Terug op het honk in IJlst komt hij weer in contact met jeugdkameraad Ruud Riemersma. “Hij benaderde me om bij Efko Beton te komen werken.” Age Jan kan aan de slag als mallenmaker en wordt opgeleid door de ervaren collega Tjeerd Epema. “Van hem heb ik het vak geleerd. En ik ben goed in afkijken. Als ik iets een keer gezien heb, dan kan ik het maken. Hoewel elke mal anders is, is de techniek wel steeds hetzelfde.”

MET JE HANDEN EN JE HOOFD

Voor mallenmaken heb je niet alleen je handen nodig, maar ook je hoofd. “Er zit echt wel denkwerk in het maken van de mallen. Je werkt in spiegelbeeld en je moet ook heel precies werken.” Die afwisseling heeft Age Jan nodig. Productiewerk zou niks voor hem zijn; steeds weer hetzelfde. En beton? “Wat ik zo mooi vind aan beton? Beton neemt elke vorm aan, maar jij moet er de juiste vorm aan geven.”

OP ZIJN PLEK BIJ EFKO BETON

Om de producten te maken die door de collega’s zijn gemaakt, te zien dat alle legoblokjes in elkaar passen; dat maakt het werk van Age Jan echt interessant. “We maken hier misschien wel het strakste beton dat er is.” Maar nog veel belangrijker is het plezier waarmee hij naar zijn werk gaat. “We hebben een klein team en nemen wanneer nodig elkaars werk over. Tijdens de koffie zitten we allemaal met elkaar in de kantine. De mannen op kantoor luisteren naar je. Je mag meedenken en wat je zegt wordt gewaardeerd. Dat is fijn.”

DE BESTE TIJD IS NU

Wat hij wil zeggen tegen personen die tegen een overstap naar de techniek aanhikken? “Gewoon doen. Er is nu zoveel werk, dus je kunt nu zeker die overstap maken.” Diploma’s en vooropleiding zijn nu veel minder belangrijk dan voorheen. “Vrijwel iedereen krijgt hier intern opleiding. Dus het is het altijd waard om die overstap te maken.”

Menu