Hoe sla je de brug tussen melken met robots en weidegang? En hoe realiseer je weidegang als er een openbare weg (of erf) ligt tussen stal en weide? Tot 14 februari 2022 kunnen landbouwers een aanvraag indienen voor de subsidie Investeren in groen-economisch herstel. Binnen deze subsidieregeling vallen ook voorzieningen voor het bevorderen van weidegang, waaronder een koeienoversteekplaats.
Voor verschillende veehouders realiseerde Efko Beton uit Uitwellingerga (Frl) een koeienoversteekplaats. Binnen de subsidieregeling is een budget beschikbaar van € 35,5 miljoen, verdeeld over 5 investeringscategorieën. Voor veehouders die weidegang willen bevorderen op hun bedrijf is 60% van de investering subsidiabel, voor jonge landbouwers tot 41 jaar zelfs 75%.
Brug tussen stal en weide
Door de aanleg van een koeienoversteekplaats wordt een brug geslagen tussen de stal en de weide, zelfs als er een openbare weg loopt, maar ook op eigen erf. Daardoor maakt een koeienoversteekplaats meer weidegrond beschikbaar als dit buiten het blok ligt. Ook kiezen veehouders voor een koeienoversteekplaats om weidegang in combinatie met automatisch melken mogelijk te maken.
Positieve resultaten koeienoversteekplaats
De aanleg van een koeienoversteekplaats zorgt bij de referentiebedrijven voor meer loop naar buiten. Via de website van Efko Beton zijn de contactgegevens te vinden van referentiebedrijven in Zeeland, Zuid-Holland, Gelderland, Overijssel en Friesland. Intussen zijn op veel meer plaatsen roosters geplaatst om de loop van stal naar weide te verbeteren. Bij deze bedrijven zorgt dit voor een hogere opname van weidegras.
Meer informatie over de subsidie Investeren in groen-economisch herstel en de voorwaarden via de website van RVO. Meer informatie over ervaringen met de koeienoversteekplaats op de productpagina