1. Nieuws
  2. Van chef-kok naar chef-specie

Van chef-kok naar chef-specie

Waar een appje toe kan leiden. Hans van Asperen werkte al 30 jaar als kok en was toe aan iets anders. Toen zijn zus in het Sneeker Nieuwsblad een vacature zag van Efko Beton, appte ze deze direct door naar Hans. “Het mengen van beton lijkt wel wat op het mengen van brij.” En zo maakte Hans de overstap van kok naar mengmeester.

Hans werkte al vanaf zijn vijftiende in de horeca. Eerst in de bediening, daarna in de keuken. Na dertig jaar wisselende werktijden was het tijd voor iets anders. Een baan met vaste werktijden en tijd voor thuis. Hans deed een beroepentest en wisselde een paar keer van baan, maar vaak bleek er toch een addertje onder het gras te zitten. Eenzijdig werk of toch werken in de weekenden.

Veelzijdige baan met vaste werktijden

Het appje van zijn zus bracht verandering. “De vaste werktijden en het kleine team spraken mij aan.” Na een eerste gesprek bleek het goed te klikken. “Het is een afwisselende baan met vaste werktijden. Nu heb ik na werktijd ook tijd voor het gezin en om een keer aan de auto te sleutelen.” Ook het soort bedrijf is anders. “Ik was gewend aan grote, logge organisaties. Nu werk ik in een klein team met korte lijnen.”

Zijn nieuwe baan blijkt een veelzijdige functie. “Als mengmeester ben ik verantwoordelijk voor de specie, maar ik help ‘s ochtends ook mee om de producten uit de mallen te halen en de mallen weer stortklaar te zetten.” Werken in een klein team zorgt zo voor afwisseling. “Je werkt elke dag met andere mallen, bereid een andere specie en maakt andere betonproducten. Aan het eind van de werkdag heb je gewerkt met verschillend materieel – heftruck, kranen en betonmolen – en moet je mengen, fleksen, storten en afwerken om de mooiste betonproducten te maken.”

Interne opleiding

Hans had geen ervaring. “Natuurlijk is dat spannend, maar ik zie het nu ook als een voordeel. Als je niet uit de sector komt, ben je helemaal blanco. Je kunt alles nog leren.” Bij Efko Beton is er veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en wordt er gezorgd voor gedegen interne opleiding. “Ik werk hier nu twee maanden en binnenkort start ik met de basiscursus Betonvakman. Je leert wat beton is en hoe betonproducten worden gemaakt. Veel leer ik ook in de praktijk van de collega’s. We helpen elkaar en houden elkaar scherp.”

Groeiend bedrijf

Efko Beton produceert in de eigen betonfabriek diverse standaardproducten en maatwerkproducten in beton. Omdat het bedrijf groeit, zijn ze op zoek naar een productiemedewerker zichtbeton en een mallenmaker (zie advertentie elders in deze krant). Volgens Hans ook een mooie kans voor personen die geen ervaring hebben met beton. “Ben je positief en oplossingsgericht, kom dan ons team versterken.” Voor Hans was de stap van chef- kok naar chef-specie uiteindelijk niet eens zo groot. “In de keuken bedien je de gasten, nu bedien ik mijn collega’s. En in de keuken voeg je bepaalde producten toe om tot een goed eindproduct te komen, nu moet ik de juiste verhoudingen gebruiken om de perfecte specie klaar te maken.”

Menu