Randelementen, Taludplaten en Voorzetwanden De Groene Boog

Viaducten A16 Rotterdam

Opdrachtgever: De Groene Boog / Aannemer: Rijkswaterstaat

  • Familie van kunstwerken met grafisch patroon
  • Ruim 1200 unieke elementen
  • CUR 100 schoonbeton
Familie van kunstwerken met grafische ruitpatroon

Kunstwerken De Groene Boog

Efko Beton produceerde en leverde een familie van kunstwerken voor het omvangrijke project De Groene Boog. Deze familie omvat randelementen, voorzetwanden en taludplaten. Een grafische ruitpatroon verbindt alle elementen met elkaar. Uniek waren de uitzonderlijk grote randelementen voor de viaducten voor De Groene Boog. Ieder element was ruim 2 x 2 meter en woog 1800 kilogram per stuk.

De realisatie van het ruitpatroon vergde veel voorbereiding en maatwerk. Voor elk element was maatwerk nodig om het patroon precies op elkaar te laten aansluiten.

De architect ontwierp voor deze elementen een reliëf met een ruitpatroon, dat in het beton is gestort. Qua voorbereidingen en in de fabriek vroeg dit veel denkwerk en een aantal proefgietsel om het resultaat te testen. Uiteindelijk werd een speciaal voor dit project uitgedachte methode ontwikkeld om het gewenste patroon te krijgen. Dit patroon komt terug in alle viaducten en tunnels van de A16 Rotterdam op het deel vanaf de A13 tot het Terbregseplein.

UITGELICHTE PRODUCTEN →

randelementen

RANDELEMENTEN

TREKBANDBRUG AMSTERDAM
ZES PREFAB BRUGGEN LOPIK
Menu