1. Nieuws
  2. Leerlingen Technasium produceren zwemtrap voor zwemvereniging Laaksum

Leerlingen Technasium produceren zwemtrap voor zwemvereniging Laaksum

UITWELLINGERGA – Zes leerlingen van Technasium CSG Bogerman in Sneek produceerden dinsdag 12 maart de door henzelf ontworpen zwemtrap bij Efko Beton in Uitwellingerga. Aan de realisatie van de zwemtrap voor zwemvereniging Laaksum ging een uitgebreid traject vooraf van bedenken, presenteren, selecteren en aanvragen van vergunningen. In april wordt de zwemtrap daadwerkelijk geplaatst en in gebruik genomen.

Het onderzoeken en ontwerpen van de zwemtrap was een opdracht van de gemeente Súdwest-Fryslân voor de leerlingen uit de derdeklas Havo en VWO van het Technasium. Als onderdeel van het vak Onderzoeken & Ontwerpen gingen 40 leerlingen aan de slag om een idee uit te werken voor een zwemtrap bij Laaksum. De leerlingen moesten niet alleen een veilige oplossing bedenken, maar ook rekening houden met flora en fauna en eisen van diverse verantwoordelijke partijen, zoals Rijkswaterstaat, Wetterskip Fryslân en natuurorganisaties. Nadat de ideeën in samenwerking met aannemer De Boer & De Groot waren uitgewerkt, leerden de studenten wat er komt kijken bij een vergunningsaanvraag.

Harde werk eindelijk zichtbaar

Op dinsdag 12 maart werd de zwemtrap daadwerkelijk gemaakt bij Efko Beton in Uitwellingerga. De leerlingen werkten onder toeziend oog van Ruud Riemersma zelf mee aan het maken van de mal voor de zwemtrap. Ook zagen ze hoe het speciale betonmengsel werd gemaakt en gestort. De leerlingen waren enthousiast dat hun idee en harde werk nu eindelijk zichtbaar en concreet werd.

Circulaire zwemtrap

Projectleider Ron Stienstra van aannemer De Boer & De Groot verwoordde hoe de leerlingen het traject hebben ervaren: “Ze hebben geleerd dat er veel moet worden gedaan voordat een oplossing ook daadwerkelijk tot stand komt. Er is een leven vóór de zwemtrap en na de zwemtrap.” De trap is gemaakt van speciaal hoogsterkte beton en valt in de hoogste milieucategorie. Voor het beton is gebruikgemaakt van restmateriaal uit gemalen hoogovenslak. Met een ontwerplevensduur van 50 jaar is de zwemtrap zowel circulair als duurzaam. De trap wordt nog uitgevoerd met een antisliplaag op de treden en begin april geplaatst.

De realisatie van de zwemtrap voor zwemvereniging Laaksum wordt gefinancierd vanuit het initiatief Versterken Friese IJsselmeerkust (VFIJ). Dit is een samenwerking tussen het Rijk en de regio om de Friese IJsselmeerkust te versterken, te verbeteren en te verfraaien.

Menu