1. Nieuws
  2. Hergebruik bekistingsmallen volgende stap in circulaire productie prefab betonelementen

Hergebruik bekistingsmallen volgende stap in circulaire productie prefab betonelementen

houten bekistingsmallen

Recent is door Beton Producenten Nederland (BPN) een belangrijke stap gezet voor het verduurzamen van prefabbeton. Bij de productie van prefab betonelementen worden houten bekistingsmallen gebruikt. Door een overeenkomst met Unilin is het nu mogelijk om deze gebruikte bekistingsmallen te hergebruiken.

Deze circulaire oplossing zorgt ervoor dat betonproducenten hun gebruikte bekistingsmallen bij regionale hubs kunnen inleveren, waardoor deze mallen opnieuw benut worden als grondstof voor spaanplaat.

Circulaire oplossing voor houten mallen

BPN, de sectorvereniging voor prefab betonproducenten binnen Betonhuis, zet zich continu in voor nieuwe manieren om de productie van beton te verduurzamen. Efko Beton is al meerdere jaren aangesloten bij Beton Producenten Nederland (BPN). De stap naar circulariteit voor de houten bekistingsmallen sluit naadloos aan op de eigen initiatieven van Efko Beton naar een volledig energieneutrale productielocatie. Op die manier benut Efko Beton duurzame initiatieven door brancheorganisaties en zet het bedrijf zich ook zelf in om het eigen productieproces meer en meer te verduurzamen.

Energieneutrale productielocatie

Door Efko Beton zijn inmiddels al diverse eigen initiatieven genomen om de productielocatie duurzamer te maken. In 2020 werd een volautomatische betonmenger in gebruik genomen waardoor er minder CO2 wordt uitgestoten bij de productie van het beton. Momenteel wordt het nieuwe kantoor gebouwd, waarbij de laatste duurzaamheidsnormen worden gehanteerd. En later dit jaar worden zonnepanelen geplaatst. Doel is om op termijn de volledige productielocatie in Uitwellingerga energieneutraal te laten opereren.

Van afval naar grondstof

Efko Beton is daarom blij met deze circulaire oplossing door BPN. In plaats van houten bekistingsmallen aan te bieden als afval en te verbranden, worden de mallen verwerkt tot spaanplaat. Deze platen kunnen opnieuw gebruikt worden voor nieuwe mallen, bijvoorbeeld als malbodem. En zo is de cirkel weer rond.

Lees het volledige persbericht door BPN via de website van Betonhuis.

Menu