1. Nieuws
  2. Gebruik van gerecycled beton voor 2,7 kilometer kademuur Oude Rijn

Gebruik van gerecycled beton voor 2,7 kilometer kademuur Oude Rijn

Na de nieuwbouw van het kantoor aan het Prinses Margrietkanaal, het CO2-neutraal maken van de fabriek en de plaatsing van 300 zonnepanelen, zet Efko Beton met de toepassing van gerecycled beton een volgende ambitieuze stap. Het kenmerkt de duurzame focus van Efko Beton bij de ontwikkeling van oplossingen voor grote infrastructurele projecten in heel Nederland.

Historische focus op duurzaamheid in beton

Efko Beton kent een rijke geschiedenis. Oog voor omgeving, duurzaamheid en milieu lopen als een rode draad door de historie van het bedrijf in Uitwellingerga. “Juist die historische focus op milieu en duurzaamheid zorgt ervoor dat veel stappen die we hebben gezet en nu zetten voor ons heel vanzelfsprekend zijn.” licht Ruud Riemersma toe. Een voorbeeld is de inzet van beton met minder cement. “Efko Beton gebruikt inmiddels zo’n 15 jaar beton met 50% minder cement. Dat laat zien dat onze focus op onze omgeving niet nieuw is.”

Gerecycled beton

Recentelijk is een groot werk aangenomen voor kadeverbetering aan de Oude Rijn in Zwammerdam, vlakbij Alphen aan de Rijn. Voor het werk aan de Oude Rijn gebruikt Efko Beton gerecycled beton. Wat betekent dat in de praktijk? “Voor dit project zetten we een extra stap door secundair toeslagmateriaal te gebruiken.” legt Ralf Riemersma uit. “Dit betekent dat oud beton nieuw beton wordt. Denk bijvoorbeeld aan materiaal dat vrijkomt bij de sloop van gebouwen. Dit zogenaamde secundaire toeslagmateriaal wordt in onze fabriek hergebruikt voor nieuw beton.” 

Minimaal 25% gerecycled materiaal

Voor het gebruiken van toeslagmateriaal is de betonmortelcentrale uitgebreid met een toeslagbunker. Het materiaal wordt via deze bunker, een soort trechter, aan het betonmengsel toegevoegd. Voor de productie van de kademuurelementen voor project Zwammerdam wordt minimaal 25% gerecycled materiaal gebruikt. Elk prefab kademuurelement is maar liefst 3,60 meter lang en wordt voorzien van een unieke structuurprint in basalt. 

Het werk waarvoor deze elementen worden gebruikt is in januari 2023 gestart. De eerste leveringen door Efko Beton staan binnenkort gepland.

Menu