1. Nieuws
  2. ‘Focus ligt steeds meer op circulariteit’

‘Focus ligt steeds meer op circulariteit’

Minder cement in het beton, hergebruik van oud beton, circulaire ontwerpen voor bruggen, kademuren en betonnen meubilair: duurzaamheid en circulair denken staan hoog in het vaandel bij Efko Beton in Uitwellingerga. “We willen verantwoord met materiaal omgaan en ondertussen beton blijven produceren met een gegarandeerde levensduur van honderd jaar”, legt directeur Ruud Riemersma van Efko Beton uit.

Hij leidt het betonbedrijf samen met zijn broer Ralf. Ze namen in 2015 het roer over van hun vader Jan. De eerste opdracht die de broers binnen wisten te slepen was het aanleggen van een kademuur van een kilometer in Strand East Londen. “De opdrachtgever stelde hoge kwaliteitseisen: een levensduur van 120 jaar en een maatafwijking van slechts 3 millimeter. Deze zomer ben ik met mijn gezin naar Strand East in de Engelse hoofdstad geweest om het project te bekijken. Het was een internationale opdracht met veel uitdagingen. Als we dit kunnen, dan kunnen we nog veel meer moois maken, zo dachten Ralf en ik meteen”, vertelt Ruud over de bijzondere opdracht.

Ondertussen heeft de betonspecialist diverse grote en kleine projecten in de grond-, weg- en waterbouw gedaan in zowel Nederland als België. “We werken veel aan kademuren en bruggen, maar maken ook betonnen straatmeubilair, trappen, veeroosters en putten.”

Complex ruitmotief

Eén van de grootste projecten was het leveren van betonnen randelementen, voorzetwanden en taludplaten voor het project De Groene Boog aan de A16, één van de drukste verkeersaders van Nederland. “Door de architect werd een ruitmotief ontworpen voor de betonelementen om de viaducten en taluden mee af te kleden. De werkzaamheden aan de motiefwanden bij de A16 hebben twee jaar geduurd.”

In de tientallen grote en kleinere projecten laat Efko Beton zien hoe bijzonder beton is. Van het duurzaam restaureren van de kademuren van de Looxmagracht in hartje Sneek tot de herinrichting van de Zernike Campus in Groningen en van betonnen zitbanken voor een kantoortuin in Rotterdam tot dekstenen voor de afwerking van de Zeeburgerkade in Amsterdam. En dat is nog maar een greep uit de vele opdrachten van Efko Beton.

Energieneutraal

In 2021 liet Efko Beton een nieuw en compleet energieneutraal kantoorpand bouwen aan het Prinses Margrietkanaal. Door het gebruik van 300 zonnepanelen, geïsoleerde beplating, LED-verlichting en een warmtepomp is de locatie nu volledig energieneutraal. Ook de heftrucks van Efko Beton rijden elektrisch.

Maar het familiebedrijf met vijftien werknemers gaat veel verder als het om duurzaamheid gaat. “Onze betonmengsels bevatten al jaren 50 procent minder cement en daardoor wordt de CO2 uitstoot met de helft gereduceerd. We zijn met zes andere betonbedrijven bezig om nog verder op cement te besparen waarbij we de levensduur van honderd jaar kunnen blijven garanderen. Op dit moment worden in het laboratorium testen gedaan. Deze innovaties bieden mooie vooruitzichten.”

Een extra stap op de weg van duurzaamheid is het gebruik van oud beton. “We verwerken 25 procent gerecycled grind in ons beton. Daarnaast wordt bij beton veel gebruik gemaakt van houten bekistingen. Deze bekistingsmallen worden hergebruikt. Het initiatief kwam van Beton Producten Nederland (BPN) en sluit naadloos aan bij onze eigen ideeën van duurzaamheid en circulariteit.”

Dit artikel stond in Kijk op het Noorden 429 – editie oktober 2023

Menu