• Familiebedrijf (opgericht in 1965)
  • Energieneutrale betonfabriek
  • Focus op vorm, uiterlijk en levensduur
  • In bezit van KOMO-certificaat

OVER EFKO BETON

Efko Beton is een allround betonbedrijf, gevestigd in Noord-Nederland. Wij werken aan de grootste infrastructuurprojecten van Nederland. Vanuit onze energieneutrale fabriek leveren wij diverse standaardproducten voor de grond-, weg- en waterbouw en bijzondere maatwerkproducten voor overheid, bouw en architectuur, waaronder betonelementen voor de inrichting van de openbare ruimte.

Energieneutraal beton produceren

Al ruim 15 jaar is duurzaam ontwerpen en produceren met oog voor natuur en omgeving vanzelfsprekend voor Efko Beton. Zo ligt onze MKI, de milieukostenindicator, al jarenlang ver onder het gemiddelde in de branche. Ook werkt Efko Beton standaard met CO2 reducerend cement, maken we gebruik van ontkistingsmiddelen op waterbasis, wordt al ons afval gerecycled en rijden onze heftrucks op elektriciteit. Sinds 2022 is de betonfabriek van Efko Beton 100% energieneutraal. Hoe? Onze 300 zonnepanelen wekken voldoende energie op voor de energiebehoefte van Efko Beton plús 25 huishoudens in de omgeving, ons kantoor wordt verwarmd middels een warmtepomp, de fabriek is extra geïsoleerd en alle ruimtes zijn voorzien van LED-verlichting.

Is beton duurzaam?

Ja, beton is één van de duurzaamste bouwmaterialen. Dat kunnen we zeggen omdat beton een zeer lange levensduur heeft. Zo hebben veel van onze producten een ontwerplevensduur van 50, 100 of zelfs 120 jaar. Daarnaast werkt Efko Beton actief aan het gebruik van duurzame energie voor het kantoor en de fabriek (100% energieneutraal) en dragen we actief bij aan de ontwikkeling van energieneutrale grondstoffen. Ook worden betonproducten hergebruikt en kunnen grondstoffen van oude betonproducten circulair gebruikt worden voor het maken van nieuwe betonproducten.

Duurzaamheid door de hele keten

Efko Beton doet nog meer om te zorgen voor duurzaamheid in de hele keten. We letten bij de inkoop van grondstoffen bijvoorbeeld op de CO2-uitstoot en milieubelasting. Maar dat is slechts een begin. Andere punten waar we op letten om de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden zijn

  • Samenwerken met lokale leveranciers. Daarmee houden we de transportkilometers zo laag mogelijk.
  • Gebruik van zelfverdichtend beton. Daardoor hoeven we minder elektriciteit te gebruiken.
  • Combineren van ritten en retourritten voor aflevering bij de klant. Daarmee voorkomen we waar mogelijk dat vrachtwagens leeg terugrijden.
  • Recycling van materialen. Zo maken we van restbeton fundatieblokken. Het betonpuin wat daarna nog overblijft, wordt hergebruikt als toeslagmateriaal in beton of als wegverharding. Het staal voor onze mallen wordt na gebruik gedemonteerd en tot nieuwe mal gevormd. En houten mallen worden gerecycled.

C02 REDUCTIE

Bij Efko Beton maken we voortdurend een goede afweging tussen financieel economische belangen aan de ene kant, en sociale belangen en het milieu aan de andere kant. Op die manier blijven we ondernemen met oog voor natuur en omgeving.

Reuse, Recycle, Reduce; dat helpt ons om zuinig te zijn met grondstoffen en zuinig te zijn op het milieu. Reuse, door hergebruik van houten en stalen mallen en reductie van CO2 door gecalcineerde klei. Recycle door het gebruiken van restbeton voor fundatieblokken. En Reduce door gebruik te maken van hoogovencement (cement met 50% hoogovenslak, het restafval van de hoogovens) en, waar het allemaal begint, door slim te ontwerpen waardoor er minder materiaal nodig is. Precies daar ligt de toegevoegde waarde van Efko Beton: we denken mee in engineeringsprojecten. Lees daarover meer in het interview met Betonhuis BPN.

DE KRACHT VAN EFKO BETON

Efko Beton is sterk in complexe oplossingen en (beperkte) series. Door de flexibiliteit en de eigen fabriek zijn unieke producten in energieneutraal beton mogelijk. Kleur? Een combinatie van beton met hout? Wassing met grind of steenslag? Oplage van één stuk? Juist op het moment dat het bijzonder moet zijn, kunnen we het verschil maken. Efko Beton verstaat het ambacht van mallenmaken, betonmengen en het leveren van maatwerk.

VOOR WIE?

Een strakke planning, flexibiliteit en goede prijs maken Efko Beton een prettige zakenpartner voor onder andere (onder)aannemers, overheid, architecten en bestekschrijvers. Wilt u een indruk krijgen van de projecten die we hebben uitgevoerd? Kijkt u eens tussen de projecten op de projectenpagina. U kunt meteen zien welke (standaard)oplossingen zijn toegepast.

Voor vragen kunt u uiteraard vrijblijvend contact opnemen. Wij adviseren u graag en denken waar nodig mee in oplossingen op maat.

Jong team

Het team van Efko Beton is divers; dat zorgt voor een mooie mix van jong enthousiasme en jarenlange ervaring. Zo wordt Efko Beton gerund door Ralf en Ruud Riemersma – ervaren jongemannen met een frisse blik op de branche en scherp oog voor detail. En zij zijn maar wat trots op de opgebouwde vakkennis van de collega’s in de fabriek. Juist die mix van jong en oud maakt het team van Efko Beton.

WAARBORGING VAN ONZE KWALITEIT

Efko Beton is in het bezit van een KOMO-certificaat. Daarnaast worden intern diverse kwaliteitscontroles uitgevoerd om te waarborgen dat alle producten voldoen aan de hoge maatstaven die wij stellen. Op deze manier streeft Efko Beton voortdurend naar de hoogste maatstaven voor vorm, kwaliteit en ontwerplevensduur. Download hier onze certificaten:

Menu