1. Nieuws
  2. “Duurzaam beton moet een eerlijk verhaal zijn.”

“Duurzaam beton moet een eerlijk verhaal zijn.”

Van curbstones voor het TT racecircuit in Assen tot aan architectonische randelementen voor De Groene Boog in Rotterdam. Van kademuren met bestaande basaltblokken in Den Haag tot aan deksloven in de wijk Strand East in Londen, Engeland. De broers Ruud en Ralf Riemersma van Efko Beton nemen elke uitdaging aan. “We zijn echte betongekkies”, vertelt Ruud maar al te enthousiast.

Auteur: Remco Kerkhoven, Betonhuis | Foto: Efko Beton

Betonhuis is te gast bij Efko Beton, aangesloten bij Betonhuis BPN, en gevestigd in Uitwellingerga. Het bezoek stond in het teken van het nieuwe pand en de energieneutrale nieuwe betonfabriek. Ralf, commercieel directeur, neemt als eerste het woord: “Wij kijken terug op een geslaagd festival ter gelegenheid van de opening van ons nieuwe pand. We leveren veel verschillende producten, met name voor de grond-, weg- en waterbouw. Een echt familiebedrijf, toen wij dit bedrijf van onze vader overnamen, kregen we er meteen een prachtige opdracht bij: het Strand East London project in Engeland.” “Een jongensdroom”, vult Ruud Riemersma, directeur algemene zaken, aan. “Het was pionieren vanaf het eerste uur. We hadden de opdracht voor 1000 meter deksloof al. Maar toen er een delegatie van twaalf mensen een bezoek kwam brengen aan ons bedrijf vonden wij dat best bijzonder. Drie architecten kwamen ons assortiment visueel beoordelen. We hebben alles uit de kast gehaald. De ontvangst begon met een stoomboot en een glaasje Berenburger. Via de Friese meren voeren wij naar onze aanlegkade. Daarna werden onze mooiste soorten afwerkingen getoond. En dat allemaal voor een wijk in Londen. Het laat onze aanpak zien.”

 

“Met veel pionieren en met de kennis van het oude ambacht is het ons gelukt. In Engeland werden onze prefab betonnen elementen als meubels behandeld.”

Ruud Riemersma, directeur Efko Beton

Beton met 120 jaar levensduur

Strand East is een gebied van 10 hectare tussen High Street, Stratford, de Three Mills Wall River en de River Lea tegenover het Olympisch Park. Voor de betonfabrikant was niet alleen het internationale karakter zo bijzonder, maar vooral de hoge kwaliteitseisen: een minimale ontwerplevensduur van 120 jaar en een maximale tolerantie tussen de deksloven van 3mm. “Een lichtgestraalde, uitgewassen variant moest het worden. Het moest er niet nieuw, maar enigszins verweerd en oud uitzien. De juiste afwerking zat er niet meteen tussen, maar met veel pionieren en met de kennis van het oude ambacht is het ons gelukt. In Engeland werden onze prefab betonnen elementen als meubels behandeld. En daar zijn wij best een beetje trots op. Met zulke visuele en kwaliteitseisen hebben we een topprestatie voor de klant kunnen leveren”, aldus Ralf.

Lees meer, onder andere over de duurzame visie en de energieneutrale betonfabriek, op de website van Betonhuis.

Menu