1. Nieuws
  2. Circulariteit, duurzaamheid en historisch besef centraal bij kademuurrenovaties

Circulariteit, duurzaamheid en historisch besef centraal bij kademuurrenovaties

Hergebruik van oud beton, natuurinclusiviteit voor meer biodiversiteit in binnensteden en circulaire ontwerpen voor bruggen, kademuren en straatmeubilair: het zijn hoofdthema’s voor Efko Beton, gevestigd Uitwellingerga (Friesland). De energieneutrale productielocatie aan het Prinses Margrietkanaal vormt daarbij het startpunt; daar worden ontwerpen doorontwikkeld en betonproducten op maat gemaakt. Vervolgens vinden deze producten hun weg naar grote infraprojecten door heel Nederland.

“We willen verantwoord met materiaal omgaan en duurzaam beton blijven produceren met een gegarandeerde levensduur van honderd jaar.” Aan het woord is Ruud Riemersma, directeur bij Efko Beton. Hij leidt het betonbedrijf samen met zijn broer Ralf. In 2015 namen ze het roer over van hun vader Jan. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een toonaangevende speler voor kademuurrenovaties, maatwerk voor openbare ruimte en inrichting, infra en natuur. Bij het ontwerp en de productie van de betonproducten houdt het team van Efko Beton een scherp oog op kansen voor circulariteit, maatschappelijke impact en leefbaarheid.

Biodiversiteit in binnenstad door natuurinclusieve kademuren

Circulariteit, duurzaamheid en leefbaarheid zijn thema’s die de broers na aan het hart liggen. Het zijn ook belangrijke ingrediënten voor de projecten waar Efko Beton aan werkt. Zo is Efko Beton betrokken bij de productie van de groene kademuren voor het nieuwe stadsdeel New Brooklyn in Almere. “Door een speciale substraatlaag achter het metselwerk kan de muurvegetatie van vaste planten zich ontwikkelen. Deze muurvegetatie levert een positieve bijdrage aan de biodiversiteit in het stadsdeel.” Het laat zien dat kansen voor natuurinclusiviteit uit een verrassende hoek kunnen komen.

Renovaties kademuren met historisch besef

Naast natuurinclusiviteit staan circulariteit en historisch besef centraal. Veel binnensteden kampen met verzakking en verval van de kademuren, waardoor renovatie noodzakelijk is. Dit werk moet zowel zeer vakkundig, als ook met historisch besef worden gedaan. Efko Beton heeft verschillende werkmethodes ontwikkeld die inmiddels voor diverse projecten zijn toegepast. Zo kunnen kademuurelementen worden voorzien van een structuurprint of opgemetseld met basaltsteen of metselwerk. Door deze werkmethode wordt het werk op locatie geminimaliseerd, bestaand materiaal waar mogelijk hergebruikt en behoudt de kademuur zijn historische uitstraling. “Op deze manier draagt circulariteit niet alleen bij aan een duurzame oplossing, maar ook aan betonproducten met een authentieke uitstraling.”

Voor de final touch kunnen deze nieuwe kademuren afgedekt worden met dekstenen. Daarbij wordt veelal gekozen voor het uitwassen van beton. “Ook deze techniek draagt bij aan een historische uitstraling. Eerder hebben we deze techniek onder andere toegepast voor de dekstenen voor de Zeeburgerkade in het Cruquiusgebied in Amsterdam. Momenteel werken we aan een serie van uitgewassen elementen voor het versterken van de Rijnkade in de binnenstad van Arnhem.”

Unieke patronen in infra en openbare ruimte

Juist als het heel precies komt, past het perfect bij Efko Beton. Voor het eerste grote project na de overname, voor Strand East in Londen, kwam dit tot uiting in een maximale maatafwijking van 3mm. Bij project De Groene Boog vormden de grootte en een grafisch patroon een uitdaging. “Voor dit project produceerden we 1200 randelementen, voorzetwanden en taludplaten. Door het grafische ruitpatroon was elk element uniek.”

Visie en samenwerking in de keten

Kortgeleden werd de opdracht gegund voor het in bouwteam renoveren van 135 meter kademuur aan Maarland-Zuidzijde in Brielle. “Nauwe samenwerking tussen opdrachtgever en aannemer biedt kansen om ontwerpen op een nog hoger niveau te tillen. We denken mee in de ontwerpfase, bij het benutten van grondstoffen en hergebruik.” Maar een nauwe samenwerking in het voortraject draagt ook bij aan duurzamere keuzes voor transport, bijvoorbeeld door te kiezen voor transport over water. “Voor een project in Lochem konden we daarmee 30 vrachten uitsparen en daarmee verkeersbewegingen.”

Het laat duidelijk zien dat Efko Beton is uitgegroeid tot een belangrijke speler voor duurzame en circulaire betonproducten. En de voorbereidingen voor de volgende stappen, waaronder circulaire, modulaire bruggen, zijn in volle gang.

 

Dit artikel verscheen in oktober 2024 in editie 3 van Kijk op Groot Amsterdam.

Menu